SLEDUJEME: Na Ukrajině začala mobilizace! Kyjev ztratil námořní síly!

02.03.2014 19:26

Situace na Ukrajině je po svržení prezidenta Janukovyče velmi napjatá. Hrozí otevřený konflikt Ruska a Ukrajiny o Krym.

Kyjevská vláda už podle nejnovějších informací ztratila zcela vládu nad krymským poloostrovem. Ukrajina proto povolala vojenské zálohy. Obří přesuny vojsk provádějí také Rusové. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko z vyhlášení války.

 
GALERIE: Situace na Krymu - 3
 
Foto: ČTK
 
 

Horní komora ruského parlamentu v sobotu schválila nasazení ruských vojáků na Ukrajině, o které požádal prezident Vladimir Putin. Podle Putina je tento krok nutný k ochraně ruských občanů a vojáků z ruské základny umístěné na autonomním poloostrově Krym.
 

GALERIE: Situace na Krymu - 4
 
Video: TV Nova
 
 

 

 

Napětí na Krymu se po pátečních bouřlivých událostech ještě více vyhrotilo. Kyjev sice oznámil, že nebude na provokace Rusů na tomto autonomním poloostrově vojensky reagovat, ministerstvo obrany nicméně uvedlo armádu v oblasti do pohotovosti.

 

Barack Obama foto - 1Obama varuje Putina: Nechte Ukrajinu na pokoji!

 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk mezitím opětovně vyzval Moskvu, aby se zdržela všech vojenských přesunů na Krymu, kam prý již Rusko v posledních dnech přemístilo 6000 vojáků. 
 

Ukrajina požádala Spojené státy a další klíčové země Rady bezpečnosti OSN, aby pomohly ochránit její územní celistvost. 
 

POSLEDNÍ UDÁLOSTI KOLEM UKRAJINSKÉ SITUACE:
 

18:55 Velitel ukrajinského námořnictva Denys Berezovskyj se přidal na stranu Krymu. "Já, Denys Berezovskyj, přísahám věrnost obyvatelům Krymu a zavazuji se k jejich ochraně, jak stanovují (vojenské) směrnice," přečetl z prohlášení na tiskové konferenci Berezovskyj. Toho přitom podle kyivpost.com do čela ukrajinského vojenského námořnictva jmenoval úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov teprve v sobotu.


18:10 Moskvě, Petrohradu a dalších ruských městech se dnes za účasti desítek tisíc lidí konaly manifestace na podporu ruskojazyčného obyvatelstva na Ukrajině a ruského vojenského zásahu v této východoevropské zemi. V Moskvě se odehrál i protest proti ruské intervenci, při kterém policie zadržela asi 50 demonstrantů, napsala agentura Interfax. Akci na podporu vojenské intervence svolala svolala kremelská strana Jednotné Rusko. "Chceme ujistit naše krajany na Ukrajině, že je nenecháme v potížích," prohlásil Andrej Bočarov z Všeruské lidové fronty.


17:30 Promoskevští demonstranti i dnes pokračovali s vyvěšováním ruských vlajek ve východoukrajinských městech. V Doněcku visí ruská vlajka na budově regionální správy již druhým dnem. Ukrajinský poslanec Hryhoryj Němyrija, který často za nové ukrajinské úřady hovoří s médii, tvrdí, že účastníky promoskevských pochodů vysílá do země Rusko.


16:40 Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek si předvolal do Černínského paláce ruského velvyslance Sergeje Borisoviče Kiseleva, aby mu sdělil, že považuje postup Ruska vůči Krymu a dalším oblastem Ukrajiny za naprosto neadekvátní a agresivní.
 

"Použití vojenských jednotek proti suverénnímu sousednímu státu, s nímž vydala souhlas horní komora parlamentu Ruské federace, je naprosto neodůvodnitelným krokem, jenž je v hrubém rozporu s principy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a také flagrantním porušením Charty OSN, a tzv. Budapešťského memoranda z roku 1994, v němž se Rusko, Spojené státy a Velká Británie zavázaly respektovat nezávislost a suverenitu Ukrajiny. Ministr zahraničních věcí České republiky zdůraznil naší podporu zachování územní celistvosti Ukrajiny a vyzval, aby Rusko zasedlo k jednacímu stolu, stáhlo své vojáky z Krymu a zdrželo se provokací, které nepřípustně destabilizují situaci v regionu a mohou skončit krveprolitím," stojí v prohlášení ministerstva zahraničních věcí.
 


15:22 Před ruským velvyslanectvím v Praze 6 se dnes odpoledne sešlo přes 100 lidí, aby protestovali proti hrozbě ruské vojenské intervence na Ukrajině. Na protestující dohlíželo několik desítek policistů, kteří hlídali oba vstupy do zastupitelského úřadu. Mezi protestujícími byli především Ukrajinci žijící v Česku.
 

15:01 Papež František dnes během modlitby Anděl Páně vyzval strany konfliktu na Ukrajině, aby překonaly vzájemné nepochopení. Zároveň vybídl mezinárodní společenství, aby učinilo vše pro prosazení dialogu, informovala agentura AFP.
 

14:29 Kvůli situaci na Ukrajině se dnes večer na českém úřadu vlády sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu, tedy premiér s ministry financí, zahraničí, obrany a vnitra. 
 

14:11 Stovky ozbrojených mužů bez výložek, podle Ukrajinců jasně Rusové, dorazily podle AP dnes odpoledne k ukrajinské vojenské základně Privolnoje na severu Krymu. V konvoji bylo nejméně 13 automobilů, v každém okolo 30 vojáků. Před bránu základny přijela i čtyři obrněná vozidla, všechna s ruskými registračními značkami. Vojáci místo obklíčili a brání příslušníkům ukrajinské armády v pohybu dovnitř či ven. Ukrajinci k bráně základny postavili tank.
 

13:59 České ministerstvo zahraničí (MZV) kvůli napjaté situaci na východě Ukrajiny a zejména na Krymu doporučuje občanům zrušit nebo odložit cesty do těchto regionů. Čechům, kteří tam pobývají, radí odjet. Jak uvedla mluvčí české ambasády v Kyjevě, o pomoc je zatím nepožádal žádný Čech, který by se pohyboval na Krymu.
 

13:31 Generální tajemník NATO Andres Fogh Rasmussen dnes vyzval Rusko, aby uvolnilo napětí okolo Ukrajiny a ukončilo vojenské aktivity i své hrozby. V Bruselu před jednáním zástupců zemí aliance o vývoji kolem Ukrajiny zdůraznil, že ruský postup porušuje principy Charty OSN a je ohrožením míru a bezpečnosti v Evropě.
 

12:35 Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko z vyhlášení války. Země se podle něj nachází na pokraji katastrofy. Prezident Oleksandr Turčynov žádá svět o reálné kroky, které by Ukrajině pomohly. Ukrajinští vojáci jsou v bojové pohotovosti, armáda vyhlásila mobilizaci.


12:30 Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov oznámil, že vzdušný prostor nad Ukrajinou byl uzavřen pro necivilní letadla, uvedla agentura Reuters.


10:55 Ukrajinská armáda povolala všechny vojenské zálohy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské bezpečnostní představitele. Ukrajinští vojáci jsou od soboty v bojové pohotovosti poté, co se Moskva kvůli ukrajinské krizi rozhodla využít své armádní jednotky na Ukrajině. V Kyjevě o situaci jedná na uzavřeném zasedání parlament.


10:40 Promoskevsky orientovaná krymská samospráva prý kontroluje prakticky všechny ukrajinské silové struktury, které se nacházejí na autonomním ukrajinském poloostrově Krym. Prohlásil to podle agentury Interfax v sobotu večer místopředseda krymské vlády Rustam Temirgalijev. Všechny ukrajinské ozbrojené síly na Krymu jsou podle něj blokovány, část z nich je odzbrojena a část přešla na stranu krymské administrativy. Agentura AP informovala o dnešním přesunu stovek ruských vojáků ze Sevastopolu do krymské metropole Simferopolu.


8:00 Americký prezident Barack Obama řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že Rusko porušilo mezinárodní právo, když rozmístilo své vojáky na Krymu, a varoval Moskvu před následky. Zároveň Putina vyzval, aby vojáky stáhl zpět na ruské základny na Krymu. Putin nicméně prohlásil, že si Rusko vyhrazuje právo bránit své zájmy a zájmy rusky mluvících obyvatel v případě násilí na východě Ukrajiny či na Krymu. Pohyby ruských vojsk na Ukrajině představují "jasné porušení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, což znamená porušení mezinárodního práva", uvedl Obama podle Bílého domu. "Spojené státy odsuzují ruskou intervenci na ukrajinském území," podotkl Bílý dům.


SOBOTNÍ UDÁLOSTI:
 

21:21 Při dnešních střetech proruských aktivistů se stoupenci nové ukrajinské vlády bylo ve východoukrajinském Charkově zraněno téměř sto lidí, uvedly tiskové agentury. Podle reportéra AFP při protestech létaly kameny a policie zasahovala ohlušujícími granáty, byla prý slyšet i střelba. Demonstrace na podporu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče se konaly také v Doněcku, Oděse a Dněpropetrovsku.
 

21:10 Ukrajinská vláda je v bojové pohotovosti. Nařídil to úřadující prezident Oleksandr Turčynov po více než tříhodinovém jednání s veliteli bezpečnostních složek, uvedla agentura Reuters. Kyjev tak reagoval na dnešní rozhodnutí Moskvy o nasazení ruských vojáků na Ukrajině. Podle premiéra Arsenije Jaceňuka povede jakákoli vojenská intervence v zemi k válce.

20:44 Rusko usiluje o celkovou destabilizaci situace na Ukrajině. Prohlásil to úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov poté, co telefonicky hovořil s předsedou ruské Státní dumy (dolní komory parlamentu). Ten mu prý sdělil, že Moskva vojensky zasáhne v případě, že Ukrajina použije sílu proti poklidným protestům občanů na východě země a na Krymu, informoval deník Ukrajinska pravda.

20:31 Před ruskou ambasádou v Praze 6 se dnes v podvečer sešly asi tři desítky lidí, aby protestovaly proti případné ruské vojenské intervenci na Ukrajině. Na skupinku protestujících dohlíželo šest policistů. Dvouhodinová akce se obešla bez incidentů.
 

19:40 "Žádáme konec provokačních přesunů jednotek na Krymském poloostrově," uvedlo polské ministerstvo zahraničí. Polská diplomacie také vyzvala signatářské země takzvaného budapešťského memoranda z roku 1994, aby své závazky splnily. V dokumentu se Británie, Spojené státy a Rusko zavázaly garantovat politickou a hospodářskou bezpečnost Ukrajiny, Běloruska a Kazachstánu, tedy i jejich územní celistvost.
 

19:38 Již v pátek vyjádřil hluboké znepokojení nad informacemi o přesunech ruských vojsk na Krym americký prezident Barack Obama. Upozornil, že každé narušení svrchovanosti této země může vážně destabilizovat tamější situaci. Prezident také v přímém televizním přenosu Moskvu varoval, že jakákoli vojenská intervence na Ukrajině "bude něco stát".
 

19:25 Generální tajemník NATO Andres Fogh Rasmussen dnes zdůraznil výraznou potřebu uvolnění situace. Spojenci podle něj své kroky těsně koordinují. "Rusko musí respektovat ukrajinskou suverenitu, územní celistvost a hranice, což se týká i pohybu ruských vojsk na Ukrajině," uvedl na svém twitterovém účtu.
 

19:06 Rusko vůči Ukrajině přitvrzuje i v cenách plynu. Podle ruského ministerstva energetiky vzhledem k nesplacenému ukrajinskému dluhu za dodávky plynu není důvod pokračovat i ve druhém čtvrtletí v poskytování dohodnuté slevy za jeho odběr. Také ruský energetický gigant Gazprom nevyloučil, že Ukrajině kvůli dluhu ve výši 1,55 miliardy dolarů (zhruba 30,4 miliardy korun) slevu na plyn zruší.
 

19:01 Karel Schwarzenberg na Facebooku okomentoval a odsoudil ruskou invazi na Krym: "Když ve třicátých letech minulého století chtěl Adolf Hitler obsadit nějakou cizí zem, tak vždy prohlásil, že musí chránit tamější Němce. Ať šlo o anšlus Rakouska, obsazení našeho pohraničí nebo útok na Polsko…. Vždy bylo údajně nutné bránit německé občany. Tento argument nyní používá Vladimir Vladimirovič Putin, aby obsadil Krym. Je naprosto jasné, že nejde o ochranu ruských občanů, na které nikdo neútočí a jsou v naprostém bezpečí. Shromáždili se, demonstrovali pro Rusko a užívali si veškerých svobod. Naopak pozorujeme jasnou snahu o rozšíření moci Ruské federace, o obsazení a praktické připojení Krymu s důležitou námořní základnou v Sevastopolu k Rusku."
 

18:18 Krymská vláda oznámila, že uspíšila konání referenda o budoucnosti poloostrova, které se nebude konat zároveň s ukrajinskými prezidentskými volbami 25. května, ale již 30. března.
 

17:53 Podle českého premiéra Sobotky by se žádná země neměla vojensky vměšovat do vnitřních otázek Ukrajiny.
 

17:36 Velké znepokojení nad událostmi na Krymu vyjádřila mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová. Varšava vyzvala k ukončení všech provokací na Krymu.