Obama varuje Putina: Nechte Ukrajinu na pokoji!

02.03.2014 19:30

Americký prezident Barack Obama dnes vyjádřil hluboké znepokojení nad informacemi o přesunech ruských vojsk na Ukrajinu.

 
Barack Obama foto - 1

Upozornil, že každé narušení svrchovanosti této země může vážně destabilizovat tamější situaci. Prezident také v přímém televizním přenosu Moskvu varoval, že jakákoli vojenská intervence na Ukrajině "bude něco stát".

 

"Jsme nyní hluboce znepokojeni zprávami o vojenských pohybech, které podniká Ruská federace na ukrajinském území," řekl Obama novinářům v Bílém domě.

 

 

Vojenský vrtulníkNapětí na Krymu: Do Sevastopolu přiletěly ruské bojové vrtulníky!

 

 

"Jakékoli porušení ukrajinské suverenity a územní celistvosti způsobí hlubokou destabilizaci," dodal v krátkém vystoupení. Podle něj Spojené státy podpoří mezinárodní společenství s názorem, že "jakákoli vojenská intervence na Ukrajině bude něco stát".

 

Šéf Bílého domu učinil mimořádné prohlášení poté, co z Krymu přišly zprávy, že Rusko do této autonomní oblasti Ukrajiny přesunuje letecky vojáky. Moskva má na Krymském poloostrově pronajatou námořní vojenskou základnu. Napětí v této oblasti, kde převládá ruské obyvatelstvo, vzrostlo poté, co v Kyjevě před týdnem padl režim promoskevsky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče.

 
tn.cz / ČTK / hru