Americký ministr Kerry hrozí Rusku sankcemi a izolací!

02.03.2014 20:15

Washington - Americký ministr zahraničí John Kerry odsoudil ruský postup vůči Ukrajině jako "neuvěřitelný akt agrese" a pohrozil Moskvě sankcemi, které mohou zemi ekonomicky izolovat. Generální tajemník NATO Andres Fogh Rasmussen vyzval Rusko, aby uvolnilo napětí a ukončilo vojenské aktivity i své hrozby. V Bruselu před jednáním aliance o vývoji kolem Ukrajiny zdůraznil, že ruský postup porušuje principy Charty OSN a je ohrožením míru a bezpečnosti v Evropě.

John Kerry
John Kerry

Rusku podle ministra Kerryho mohou hrozit "velmi vážné následky", jak od Spojených států, tak od jiných zemí. "V 21. století se nechováte tak jako v 19. století, že napadnete jinou zemi na základě zcela vykonstruované záminky," prohlásil Kerry. Pokud jde o možné sankce, hovořil o zákazu udělování víz, zmrazení účtů či obchodní izolaci. Kerry to prohlásil v rozhovoru pro televizní stanici CBS News.

Generální tajemník Rasmussen zopakoval, že NATO podporuje území celistvost a suverenitu Ukrajiny: "Podporujeme právo lidí na Ukrajině rozhodnout o vlastní budoucnosti bez vnějšího zasahování. Zdůraznil také názor NATO, že Ukrajinci musí nadále zajišťovat demokratická práva všech občanů a garantovat ochranu práv menšin.

  • O svolání mimořádného jednání aliance požádaly v pátek Polsko a pobaltští členové aliance s odvoláním na článek čtyři Charty NATO. Ten zavazuje členy aliance ke konzultacím vždy, když je podle názoru kteréhokoli z nich ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost členské země.

Krizí na Ukrajině se zabývalo i mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN. "Ruské akce na Ukrajině porušují svébytnost Ukrajiny a ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost," prohlásilaamerická vyslankyně při OSN Samantha Powerová.

Americká vyslankyně při OSN Samantha Powerová
Americká vyslankyně při OSN Samantha Powerová

Powerová současně apelovala na "okamžité rozmístění" mezinárodních pozorovatelů na Ukrajině. Navrhla, aby pozorovatelé pocházeli z řad OSN a OBSE, jejichž členy jsou jak Ukrajina, tak i Rusko. Powerová rovněž zopakovala svůj požadavek na vyslání mezinárodní zprostředkovatelské mise přímo na Krym.

  • Analytik FSV UK Karel Svoboda v ČT upozornil na omezené možnosti OSN: "Rada bezpečnosti OSN nemůže udělat nic. Rusko tam má právo veta a neumím si představit, že by Rusko samo proti sobě schvalovalo sankce."

Powerová promluvila poté, co ukrajinský velvyslanec při OSN Jurij Serhijev na úvod mimořádného zasedání rady požádal Spojené státy a další klíčové země, aby pomohly ochránit územní celistvost Ukrajiny. Podle Serhijeva Moskva nepřijala ukrajinský návrh na okamžitá bilaterální jednání. Serhijev vyzval Radu bezpečnosti, aby zastavila "agresi" Ruska na Krymu, a obvinil Moskvu z "brutálního porušení" Charty OSN. Serhijev dále v rozhovoru pro CNN prohlásil, že Ukrajina je připravena bránit se útoku. Jestliže ale Moskva své vojenské aktivity rozšíří, Kyjev požádá o vojenskou pomoc ostatní země světa.

Jurij Serhijev
Jurij Serhijev

Ruský velvyslanec Vitalij Čurkin odmítl obvinění Kyjeva a zopakoval, že řešením krize na Ukrajině je "vrátit se k dohodě z 25. února a ustavit vládu národní jednoty". Čurkin rovněž uvedl, že nová vláda v Kyjevě se musí oprostit od "radikálů", a obvinil Západ z vměšování se do nedávných demonstrací proti režimu prezidenta Viktora Janukovyče.

Americký prezident Barack Obama již včera v telefonickém rozhovoru řekl ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, že Rusko porušilo mezinárodní právo, když rozmístilo své vojáky na Krymu, a varoval Moskvu před následky. Zároveň Putina vyzval, aby vojáky stáhl. Vladimir Putin nicméně prohlásil, že si Rusko vyhrazuje právo bránit své zájmy a zájmy rusky mluvících obyvatel na východě Ukrajiny či na Krymu.

Obama také varoval, že porušování suverenity a územní integrity Ukrajiny ze strany Ruska bude mít negativní následky na postavení Ruska v mezinárodním společenství. "Porušování mezinárodního práva povede k větší politické a ekonomické izolaci Ruska," konstatoval Bílý dům. Spojené státy mimo jiné pozastaví svou účast na přípravných schůzkách před summitem skupiny zemí G8 plánovaným na léto v ruském Soči.

Americký ministr obrany Chuck Hagel v telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem uvedl, že ruská vojenská intervence na Ukrajině může ohrozit evropskou i světovou bezpečnost. "Ministr Hagel zdůraznil, že Rusko riskuje další nestabilitu v regionu, izolaci v mezinárodním společenství a stupňování napětí, které může ohrozit evropskou a mezinárodní bezpečnost," potvrdil mluvčí Pentagonu John Kirby.

Mocnosti bojkotují summit G8 v Soči

Francie i Británie - podobně jako USA nebo Kanada - rozhodly pozastavit své zapojení do příprav summitu G8 v ruském Soči. Oznámil to britský ministr zahraničí William Hague a v Paříži se na tom podle tiskových agentur na krizové schůzce v Elysejském paláci shodliprezident François Hollande a ministr zahraničí Laurent Fabius.

  • Přípravy jednání G8 tak blokují již čtyři země skupiny nejvyspělejších států světa. Sdružení dále tvoří Itálie, Japonsko, Německo a právě Rusko.

Kanada navíc odvolala vyslance z Moskvy. Kanadský premiér Stephen Harper: "Kanada pozastavila své zapojení do příprav na summit G8, který je plánován do Soči, a kanadský velvyslanec v Moskvě byl odvolán ke konzultacím." 

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier uvedl, že nynější situace je extrémně nebezpečná. "Je nezbytně nutné, aby všechny odpovědné osoby upustily od kroků, které lze považovat za provokaci," uvedl šéf německé diplomacie.

Papež František vyzval strany konfliktu na Ukrajině k překonání vzájemného nepochopení a mezinárodní společenství k prosazování dialogu.

České ministerstvo zahraničí kvůli napjaté situaci na východě Ukrajiny a zejména na Krymu doporučuje občanům zrušit cesty do těchto regionů. Čechům, kteří tam pobývají, radí odjet (další vyjádření ministerstva zde).

 
 
 
 
Zdroj: ČT24, ČTK